Ayam Masak Merah
Ayam masak merah ni couple nye nasi minyak mudah.
Senang sangat buat.... yang penting senang jimat dan sedap.
bahan - bahan utama
ayam 1/2 ekor
santan yang harga RM 2 tu
bawang merah 4 ulas atau bawang besar 1 ulas
bawang putih 4 ulas jugak
halia agak-agak setengah inci..(ikutlah tak masuk pun tak pe) hasilnya sedap jugak
sos cili dalam 2 hingg 3 sudu besar
sos tomato dalam 2 sudu besar (tak masuk pun tak pe kalau tak de)
bunga lawang 3 kuntum
kulit kayu manis 2 inci ( heheheh cari pembaris ukur) agak-agak ler
buah pelaga dalam 3 biji (gambar yang hujung tu) kot ada yang tak kenal hhehehehe
cara-cara nak masak
mula-mula sekali goreng ayam.... jangan terlalu garing sangat
nanti keras. Sambil-sambil goreng ayam tu boleh la blander cili kering,
bawang merah, bawang putih dan halia.
ok, dah siap goreng ayam semua, panaskan minyak.... agak-agak dalam 5 sudu besar,
pas tu masukan bunga lawang, kulit kayu manis dan buah pelaga, api jangan kuat,
kemudian masukan terus bahan yang dah dikisar tadi.... biar dalam 3 minit... agak-agak
hilang bau cili kering, masukan sos cili dan sos tomato.....kacau......kacau.....
pas tu masukan santan...... biarkan mendidih dan macam pecah minyak sikit.
Seterusnya masukan ayam yang telah digoreng tadi...... masukan garam,
rasa lah secukup rasa......
Tiada ulasan:
Catat Ulasan