Isnin, 7 November 2011

Masak Lemak Udang dengan Timun

Sekali sekali buat masak Lemak Udang dengan Timun


Bahan-bahan


10 ekor udang sederhana besar
10 biji cili padi (kalau suka pedas bleh letak lebih)
1 biji timun sederhana saiz( jangan buang kulit, tapi buang isi tengah sahaja) potong lah ikut suka hati
RM 2 santan
1btg serai (diketuk)
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
sedikit serbuk kunyit 
2 keping asam keping

Cara masak

Tumbuk cili padi bersama bawang merah dan putih. kemudian renihkan bahan-bahan ini bersama 1/2 cawan air dan serai. Biarkan mendidih... Kemudian masukan udang dan kunyit... biar sekejap dan masukan santan.....setelah mendidih, masukan asam keping dan  timun.... garam sesedap rasa.. dan biarkan mendidih lagi....
 Setengah orang suka masak udang sekejap....tapi saya suka yang betul2 masak... ikutlah selera masing-masing 



Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Ubat KUMUR terbaik... tak manis...tak pedas..tak perit sangat. bactidol

Saja nak share ubat kumur ni...  sakit tekak...nak telan sakit...gusi bengkak... sakit gigi.. Korang guna je ubat kumur ni..BACTIDOL nama di...